Meer vertrouwen in klachtenregelingen

Thema: kansengelijkheid

Ingezonden door: Landelijke Studentenvakbond

Beschrijf de oplossing
“Bij het onderzoek van de Inspectie naar stagediscriminatie is het belangrijk om het lage vertrouwen in de meldprocedures onder studenten mee te nemen en aandacht te besteden aan hoe onderwijsinstellingen dit vertrouwen omhoog kunnen krijgen. Hetzelfde geldt over hoe de klachtenprocedures meer bekendheid te geven bij studenten. We zouden graag zien dat de Inspectie onderzoek doet naar stagediscriminatie in het hoger onderwijs. Bij de bestrijding van stagediscriminatie kan het helpen als onderwijsinstellingen een interne stappenplan opstellen die gebruikt wordt bij het behandelen van stagediscriminatie klachten, hierbij is degelijk en persoonlijke ondersteuning belangrijk. Onderwijsinstellingen moeten meer focus plaatsen op het voorkomen in plaats van genezen van stagediscriminatie – zoals door het stimuleren van objectieve werving en selectie, en transparantie omtrent afwijzingen.”

Op welke manier wordt de leerling er beter van?
“Meer vertrouwen in en bekendheid over de meldprocedures zorgt ervoor dat studenten sneller een melding durven te maken van stagediscriminatie en sociale onveiligheid. Hierdoor kunnen studenten sneller en beter geholpen worden door de onderwijsinstelling. Onderzoek naar stagediscriminatie in het hoger onderwijs brengt deze problematiek in beeld en zorgt voor de gelegenheid om passende oplossingen te vinden die gericht zijn op het hoger onderwijs. Een intern stappenplan bij het behandelen van klachten komt studenten ook ten goede, doordat de instelling hierdoor degelijk ondersteuning kan bieden aan de student en gericht kan werken aan een oplossing.”

Wie en wat heb jij nodig? Wat kan je zelf bieden?
“We hebben hierbij onderwijsinstellingen en de Inspectie nodig. Wij kunnen zelf ons Actieplan Sociaal Veiligheid aanbieden. Ook zullen wij binnenkort een Toolkit Stagediscriminatie uitbrengen die onderwijsinstellingen van concrete handvatten voorziet om stagediscriminatie te bestrijden en te voorkomen.”

Ken je een voorbeeld waar dit al in de praktijk is gebracht?
“Op het moment geen voorbeeld.”